Presseomtale

Agderposten

11. jan. 2017. 

Hva skjer når Billie blir nesten usynlig?

«Musestille» heter det helt nyskrevne stykket. Det henvender seg til barn fra tre til seks år, en gruppe som også vet en hel del om mobbing.

– Jeg fikk litt sjokk da jeg for noen år siden leste at Agderforskning hadde funnet mye mer mobbing blant de minste barna enn man var klar over. Det ga meg lyst til å skrive dette teaterstykket, forteller Christel Aas.

To venner – og en til

«Musestille» handler om Felicia som selger sukkerspinn og popkorn på Det Lille Sirkuset. Hennes beste venn er klovnen Fernando. Billie er den snakkende musa som kommer helt fra Frankrike for å være med i Det Lille Sirkuset. Han og Felicia blir raskt gode venner – og Fernando blir skikkelig sjalu. Og lei seg. Og guffen. Men hvis Billie er musestille kan ikke Fernando erte ham for at han snakker annerledes. Og hvis han holder seg for seg selv og blir nesten usynlig, slipper han å høre at han er dum. Eller liten eller lukter rart.

Vennskapet mellom Felicia og Fernando utsettes for harde prøvelser og lille Billie står midt oppi det hele. Vanskelige følelser må frem i lyset og her blir det litt av hvert å tenke på for små og store, skriver Teater Felicia på sine hjemmesider.

Ber barna om gode råd

– Vi inviterer barna til å komme med innspill og gode råd til Billie, Fernando og Felicia underveis, sier Christel Aas, som har mange års erfaring med denne måten å engasjere barn på.

De har flere mål med forestillingen: De vil gi barna opplevelse av gjenkjennelse og forståelse av problemstillinger rundt mobbing og utestengning. De vil styrke barns utvikling av empati og evne til å bygge relasjoner. Og de vil gi inspirasjon og være et supplement i voksnes arbeid mot mobbing blant småbarn.

Teater Felicia ble dannet i 2012, og består av Christel Aas og Leif Fjelldal. Begge er skuespillere og produsenter, og Fjelldal er dessuten komponist og musiker.

Vennskap og følelser

De to er også kjent som barneteaterduoen «Laffen og Kikka», som etter hvert har spesialisert seg på skoleforestillinger, mens Teater Felicias hovedmålgruppe er førskolebarn.

«Musestille» er Teater Felicias andre produksjon. Den første het «Felicia søker Fernando», og handler også om vennskap og følelser.

Premieren på «Musestille» er på Kilden i Arendal fredag 27. januar, og spilles både klokka 10 og 12.

Inger Stavelin

Fædrelandsvennen 19. nov. 2012. 

Lærer om verdens viktigste jobb.

– Jeg har savnet denne aldersgruppen. De er så herlige, sier Christel Aas etter endt forestilling.

Aas, som er bedre kjent som Kikka i barneteaterduoen Laffen & Kikka, gjennomførte torsdag i forrige uke Teater Felicias premiereforestilling «Felicia søker Fernando» i Skinsnesheia barnehage i Mandal. 66 unger mellom tre og seks år satt som klistret til de små sitteputene da Aas fremførte sin 35 minutter lange forestilling.

 – De siste fem årene har Laffen & Kikka stort sett reist gjennom Den Kulturelle Skolesekken og da har barnehagebarn falt utenfor. Men da vi startet opp Laffen & Kikka, var de yngste også med, forteller Aas.

Barna involveres

I «Felicia søker Fernando» leter Felicia, som lager sukkerspinn på Det Lille Sirkuset, etter sin bestevenn, klovnen Fernando. Han er forsvunnet i jakten på verdens viktigste jobb. Barna blir involvert i jakten og inviteres opp på «fortellerkrakken» til Felicia.

– Jeg ønsker å få fram følelsesaspektet, følelser barna kjenner seg igjen i i det daglige. Jeg måtte velge ut noen, og endte på sinne, tristhet og glede. Det er tre elementære følelser i barns hverdag, og målet er ved hjelp av visualisering og verbalisering at barn skal kjenne seg igjen og erkjenne de følelsene, forteller Aas.

– I tillegg er det et annet aspekt ved forestillingen, om likeverd og stolthet over hvem man er og hva man gjør, aktualisert gjennom spørsmålet: Hva er verdens viktigste jobb? Svaret er naturligvis at alle er like viktige, forklarer hun.

Gjennom forestillingen samler Felicia inn råd barna kommer med; om hva man kan gjøre hvis man er trist eller sinna, eller hva man kan gjøre for å bli glad.

– Jeg har brukt tid på figuren Felicia, for å lage henne spennende å se på, fargerik og fengende. Samtidig har hun denne veska uten bunn, som jeg ønsker å skape litt magi med. Jeg vet ikke om jeg klarte det, men ingen avslørte meg, så da fortsetter jeg med det, sier Aas.

Klar for turné

I forrige uke var det barnehager i Mandal og Flekkerøy som fikk besøk av Teater Felicia. Denne uka tar Felicia med sirkusdirektøren, den snakkende elefanten Sofie og den meget innholdsrike veska Magiske Maggi på turné oppover Setesdal, før hun igjen ender opp i Mandal. På nyåret blir det ny turné med Teater Felicia.

– Det er stor sult etter kommunikasjonsteater i barnehagene, men det er lite økonomi. Mange har veldig lyst på besøk, men har ikke råd, sier Aas, som har fått støtte fra kulturetaten i Vest Agder Fylkeskommune til å utarbeide forestillingen.

– Dette gir inspirasjon videre til lek, og teater er jo å leke. Barn liker å kle seg ut og være ulike personer, og samtidig er det jo alvorlige tema i denne forestillingen. Dessuten har ikke alle anledning eller råd til å gå på teater, og da er det bra de får møte den verdenen også, og ikke bare den digitale verden, sier Siri Skoglund, pedagogisk leder ved Skinsnesheia barnehage.

I sommer hadde Christel Aas urpremiere på teater for voksne, da Knut Walle satte opp ”Samtalen” i Udhavn Teater i Ny- Hellesund. Nå kan barna glede seg med henne.

Tekst: Kjetil Samuelsen

kjetil.samuelsen@fvn.no - 40225665